SUSTAINABLE DESIGN FOR HOUSING | CHINA

HANGING GARDENS v1.0 serves as a prototype for residential buildings, featuring a component system that enables significant variation at both urban and building scales through diverse assembly methods.

 

Program: 2nd International Architecture Competition for Sustainable Design for Housing Building, China
Location: Wuhan, China
Client: Living Steel Institute, USA
Assignment: Short-listed for the II Competition phase: ATENASTUDIO + Cityfoerster
Schedule: I phase: November 2006 / II phase: May 2007
Status: Competition

Lot Area: 5,000 sqm
Built Area: 18,300 sqm
Consultants: Structural Engineering _ Studio associato Labores, eng. Raffaello Romano, eng.Giovanni Maria Santini, eng. Alessandro Galli
Awards: Finalist Published on “HOUSES OF STEEL”, 2009

 

 

The pursuit of sustainability has inspired us to envision a building that goes beyond ecological considerations, aiming to achieve a comprehensive sustainability encompassing economic and social aspects. Central to this endeavor is the pivotal role of architectural quality in striking a harmonious balance among these dimensions.

Guided by these principles, we have meticulously developed six key components that define our approach:

Optimally Performative Structure: The building features a steel structure engineered for optimal tension performance. Its straightforward design enables versatile application in diverse urban environments.

Innovative Circulation System: Leveraging balcony accesses, we have crafted a circulation system connecting two independent staircases. This not only establishes an alternative escape route but also enhances layout flexibility.

Flexible Layouts: We have designed two fundamental layouts, providing a foundation for a myriad of configurations. The ability to blend these layouts caters to dynamic market demands.

Adaptable Unit Grid: Introducing three distinct basic units linked to a grid, we enable flexible combinations that can adapt to evolving market needs.

Multifunctional Exterior Skin: The building’s exterior skin serves multiple roles, contributing to aesthetics, functionality, and ecological sustainability. It engages users visually while fulfilling practical and environmentally friendly functions.

Architectural Emphasis on Internal Void: Departing from conventional central corridor design, we conceptualize the internal void as the building’s most architectural space. Prioritizing ventilation, this space transforms throughout the day, allowing direct sunlight to illuminate apartments and indirect lighting from internal activities.

 

 

In embracing these innovative design elements, our overarching objective is to create a sustainable building that aligns not only with environmental principles but also fosters economic viability and social well-being. This holistic approach underscores our commitment to showcasing architectural excellence as we strive to establish a model that seamlessly integrates ecological, economic, and social sustainability in the built environment.

GALLERY

Share This Post